Loading date and time...

Premii şi distincţii

 

EPSA 2011

Proiectul „Economia bazată pe Cunoaștere” a primit o nouă certificare de bună practică în cadrul ediției 2011 a premiilor „European Public Sector Awards” (EPSA) din cadrul Institutului European de Administrație Publică.

Certificarea proiectului EBC ca „Best Practice” a venit în urma a trei etape de evaluare derulate până în prezent de un juriu experimentat desemnat de EPSA, rezultând o listă scurtă de 58 de nominalizați dintr-un total de 274 de proiecte din 33 de țări participante la ediția din acest an. Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, prin Unitatea de Management a Proiectului, a concurat la premiile EPSA 2011 la categoria „Smart Public Service in a Cold Economic Climate” – Servicii publice inteligente într-un context economic dificil. Dinstincția de bună practică oferită în acest an recompensează și certifică rezultatele remarcabile pe care le-a avut proiectul EBC până în prezent.

 

COMPUTERWORLD Honors Program

Unitatea de Management a Proiectului, din cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, a fost desemnată ca Laureat în cadrul ComputerWorld Honors Program 2011.

Proiectul „Economia bazată pe Cunoaștere” se alătură altor 254 de proiecte nominalizate din 23 de țări, dintr-un total de peste 1000 de aplicanți din întreaga lume.

Evenimentul de decernare a premiilor va avea loc pe data de 20 iunie 2011, la Washington D.C., SUA.

 

ASOCIATIA NATIONALA A FUNCTIONARILOR PUBLICI

Premiul I în cadrul Competiţiei Naţionale a celor mai bune practici din Administraţia Publică, la categoria "Îmbunătăţirea serviciilor publice printr-un management organizaţional şi al calităţii performanţei", organizată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici în 2010.

Proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere este considerat un exemplu de bună practică în administraţia publică din România datorită rezultatelor remarcabile obţinute, a eficienţei demonstrate şi a practicilor inovative diseminate.

 

THE HIGHEST HONOR IN PROJECT MANAGEMENT

Finalist în cadrul competiției International Project Excellence Award 2010, la categoria "Project Excellence in Medium-Sized Projects", organizată de Asociația Internațională de Project Management.

Rigurozitatea implementării şi succesul înregistrat de Programul de instruire TIC în şcoală şi afaceri şi Portalul eComunitate, ce fac parte din proiectul "Economia Bazată pe Cunoaştere", au impresionat juriul IPMA (Asociaţia Internaţională de Project Management), care le recomandă drept una dintre cele mai importante realizări în domeniul managementului de proiect.

 

e-Inclusion 2008

Medalie în cadrul Competiției e-Inclusion organizată de Comisia Europeană, la secţiunea "Geographic Inclusion", Viena, 2008. Proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere este considerat un exemplu de bună practică pentru utilizarea eficientă a IT&C şi a tehnologiei digitale pentru combaterea dezavantajelor sociale şi a excluziunii digitale.

 

Premiile IT&C ale Romaniei 2006

Economia Bazată pe Cunoaştere a fost considerat "Proiectul cu cel mai bun conţinut informaţional" în cadrul Premiilor IT&C ale României – Bucurerști, 2006, pentru contribuţia la amplul proces de extindere a accesului la tehnologii informaţionale şi comunicaţii moderne pentru comunităţile rurale - Bucureşti, 2006.

Creşterea păunilor, o afacere cu multe zerouri

09.07.2009

Viorel Cofarea, fost viticultor din zona Vrancei, a început în urmă cu aproape zece ani o afacere din care azi câştigă peste 30.000 de euro anual. Noua lui meserie, aceea de crescător de păuni, l-a făcut celebru în Jariştea, localitatea lui natală, dar nu numai.

După ce exploatarea viţei de vie a devenit o muncă tot mai prost plătită, Viorel s-a gândit că e timpul să încerce şi altceva:“Încet-încet, după Revoluţie, vinul românesc a început să se vândă tot mai prost din cauza concurenţei vinurilor străine, care ajungeau pe piaţă, la preţuri mult mai mici. Nu puteam să mai trăiesc din vânzarea vinului, aşa că m-am gândit “Ce-ar fi să-mi cumpăr nişte păuni, să-i cresc şi apoi să-i vând?. Nu am crezut atunci că va deveni o meserie pe care o voi face pe termen lung, dar mi-am zis că trebuie să încerc,” ne-a povestit Viorel Cofarea.

Zis şi făcut. Prima pereche de păuni cumpărată cu 20 milioane lei în 1999 a fost găzduită în spatele casei, după care a fost nevoie de tot mai mult spaţiu pentru că numărul păsărilor a ajuns la 200. Investiţia se amortiza rapid, cu publicitate făcută doar din om în om. “Am avut clienţi din toată ţara, fie că erau meşteşugari sau oameni de afaceri care îşi construiau vile şi doreau să aibă în curţile lor o pereche de păsări viu colorate care să le încânte privirile. Penele le vindeam celor care confecţionau pălării, pentru împodobirea sălilor de nuntă, pentru mărţişoare, evantaie, pentru aplicare pe costume populare”.

O dată pe an, păunii îşi schimbă penele, astfel că, în luna august, Viorel Cofarea (foto) se ocupă cu adunatul penelor care îi aduc un câştig bun, dacă numai una se vinde cu 2 până la 5 euro, iar de la un păun se pot strânge chiar şi 200 de pene viu colorate.

“Este o afacere care merge bine fără prea multe bătăi de cap. Este mult mai greu să creşti porci sau oi, de care trebuie să te ocupi tot timpul. Păunii mănâncă doar furaje, nu fac multă mizerie, şi trăiesc chiar şi 20 de ani. Nu fac zgomot decât în perioada de împerechere, o dată pe an, atunci sunt mai agitaţi. O pereche de păuni se vinde de la 400 de euro în sus. Trebuie doar să ai spaţiu pentru ei, să le asiguri confort pentru ca să se mişte în voie. Acum, cresc 60 de păuni”.

Povestea păunilor din Jariştea e acum cunoscută în toată Vrancea, ca un exemplu de cum să te descurci atunci când totul pare fără speranţă. “Mă bucur că am avut tăria să fac altceva. Sunt oameni în această zonă, renumită pentru calitatea podgoriilor, care au mii de litri de vin nevândut pe care îl ţin în butoaie în aşteptarea clienţilor. Este păcat când trebuie să renunţi la ceea ce iubeşti şi te pricepi să faci mai bine. Dar creşterea acestor păsări frumoase şi delicate mi-a adus o mulţime de satisfacţii. De fiecare pereche mă despart cu greu, dar ştiu că acolo unde va ajunge va fi bine îngrijită”, ne spune Viorel Cofarea.

Prima pereche de păuni a găsit-o foarte greu, în 1999. A dat atunci 20 de milioane de lei, dar si-a scos banii foarte repede. A fost primul care a iesit pe piaţă cu mărţisoare din pene de păun şi a făcut furori printre vrânceni. Pe lângă faptul că sunt frumoşi, păunii nici nu sunt pretenţioşi.

"Mănâncă mai puţin decât o găină. N-au nevoie de condiţii speciale. Le fac curat în ţarcuri o dată la 6 luni, îi vaccinez şi gata", îşi descrie Viorel Cofarea munca lui de crescător de păuni. Acum are 60 de perechi adulte şi 30 de pui, dar au fost ani în care ferma lui număra şi 300 de exemplare.

De-a lungul timpului, Viorel Cofarea a învăţat că nu e rentabil să vinzi ouăle, aşa că aşteaptî ca puii să împlinească 10 luni înainte de a-i da. Un mascul cântăreşte 6-7 kg, iar coada sa poate ajunge la 1,5.


Resurse online

Despre creşterea păunilor

Idei de afaceri: creşterea păunilor

Despre fermele de păuni

Voturi: 8

Grădiştea19

Comuna Grădiştea este compusă din 9 sate şi anume: Grădiştea, Valea-Grădiştei, Dobricea, Turburea, Străchineşti, Linia, Obislavu, Diaconeşti şi Ţuţuru. Comuna este străbătută de la nord la sud de râul Olteţ, afluent de dreapta al râului Olt, pe o distanţă de 4 km, împărţind comuna în două.citeşte tot textul

poza