Loading date and time...

Premii şi distincţii

 

EPSA 2011

Proiectul „Economia bazată pe Cunoaștere” a primit o nouă certificare de bună practică în cadrul ediției 2011 a premiilor „European Public Sector Awards” (EPSA) din cadrul Institutului European de Administrație Publică.

Certificarea proiectului EBC ca „Best Practice” a venit în urma a trei etape de evaluare derulate până în prezent de un juriu experimentat desemnat de EPSA, rezultând o listă scurtă de 58 de nominalizați dintr-un total de 274 de proiecte din 33 de țări participante la ediția din acest an. Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, prin Unitatea de Management a Proiectului, a concurat la premiile EPSA 2011 la categoria „Smart Public Service in a Cold Economic Climate” – Servicii publice inteligente într-un context economic dificil. Dinstincția de bună practică oferită în acest an recompensează și certifică rezultatele remarcabile pe care le-a avut proiectul EBC până în prezent.

 

COMPUTERWORLD Honors Program

Unitatea de Management a Proiectului, din cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, a fost desemnată ca Laureat în cadrul ComputerWorld Honors Program 2011.

Proiectul „Economia bazată pe Cunoaștere” se alătură altor 254 de proiecte nominalizate din 23 de țări, dintr-un total de peste 1000 de aplicanți din întreaga lume.

Evenimentul de decernare a premiilor va avea loc pe data de 20 iunie 2011, la Washington D.C., SUA.

 

ASOCIATIA NATIONALA A FUNCTIONARILOR PUBLICI

Premiul I în cadrul Competiţiei Naţionale a celor mai bune practici din Administraţia Publică, la categoria "Îmbunătăţirea serviciilor publice printr-un management organizaţional şi al calităţii performanţei", organizată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici în 2010.

Proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere este considerat un exemplu de bună practică în administraţia publică din România datorită rezultatelor remarcabile obţinute, a eficienţei demonstrate şi a practicilor inovative diseminate.

 

THE HIGHEST HONOR IN PROJECT MANAGEMENT

Finalist în cadrul competiției International Project Excellence Award 2010, la categoria "Project Excellence in Medium-Sized Projects", organizată de Asociația Internațională de Project Management.

Rigurozitatea implementării şi succesul înregistrat de Programul de instruire TIC în şcoală şi afaceri şi Portalul eComunitate, ce fac parte din proiectul "Economia Bazată pe Cunoaştere", au impresionat juriul IPMA (Asociaţia Internaţională de Project Management), care le recomandă drept una dintre cele mai importante realizări în domeniul managementului de proiect.

 

e-Inclusion 2008

Medalie în cadrul Competiției e-Inclusion organizată de Comisia Europeană, la secţiunea "Geographic Inclusion", Viena, 2008. Proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere este considerat un exemplu de bună practică pentru utilizarea eficientă a IT&C şi a tehnologiei digitale pentru combaterea dezavantajelor sociale şi a excluziunii digitale.

 

Premiile IT&C ale Romaniei 2006

Economia Bazată pe Cunoaştere a fost considerat "Proiectul cu cel mai bun conţinut informaţional" în cadrul Premiilor IT&C ale României – Bucurerști, 2006, pentru contribuţia la amplul proces de extindere a accesului la tehnologii informaţionale şi comunicaţii moderne pentru comunităţile rurale - Bucureşti, 2006.

Marian Ilie, omul care a transformat Luncavița dintr-o comună oarecare într-una dintre cele mai moderne din județul Tulcea

27.01.2011

La numai 30 de ani, tânărul Marian Ilie, manager RECL Luncavița, a transformat în numai câțiva ani comuna dobrogeană dintr-una oarecare într-una dintre cele mai moderne din județul Tulcea. Luncavințenii folosesc acum una dintre cele mai performante rețele de apă din zonă, și mulți dintre ei au reușit să revină în câmpul muncii prin cursurile de reconversie profesională pe care le-au urmat la centrul PAPI, cursuri ținute tot de Marian Ilie. Lupta pentru a se ajunge aici nu a fost ușoară pentru toată comunitatea, dar Marian a învățat cum să-i determine pe oamenii din jurul său să facă fiecare un efort de a se întrece pe sine, el însuși fiind un luptător în scaunul cu rotile. Avea 21 de ani în momentul în care a rămas imobilizat. Totul s-a întâmplat în urma unui accident, la mare. Acest lucru i-a schimbat viaţa definitiv, dar el, la rândul său, a reuşit să lupte în continuare şi să schimbe definitv localitatea în care s-a născut.

Deși a fost extrem de ocupat cu toate activitățile pe care le întreprinde în Luncavița – conducerea Rețelei Electronice a Comunității Locale, cursurile de formare profesională, scrierea de proiecte pentru atragerea de investiții pentru comună, consilierea micilor antreprenori sau coordonarea activității voluntarilor din ONG-ul local creat chiar de el, Marian Ilie își aduce totuși aminte de unde a pornit totul.

Spune că nu a avut ambiții personale de ”a deveni cineva” în comuna tulceană, ci că și-a dorit să participe activ la dezvoltarea comunității unde s-a născut și nu numai prin idei, ci chiar prin a face ceva. Astfel că, după o acumulare perseverentă de cunoştinţe în cadrul proiectului ”Economia bazată pe Cunoaștere”, prin participare consecventă la toate acţiunile proiectului (asistenţă şi instruire IT, instruiri și asistență în scrierea de proiecte europene, crearea de parteneriate, schimburi de experienţă), Marian Ilie a căutat noi oportunități.

„Totul a pornit dintr-o întâmplare fericită. Eram în faţa calculatorului şi am văzut un anunţ al Asociaţiei Comunelor din România (ACOR) cu privire la iniţierea programului POSDRU «Comuna promotor în mediul rural», iniţiat cu ajutorul unor fonduri structurale. Nu am mai stat pe gânduri şi am decis să particip la cursuri“, rememorează tânărul. Din cele 18 dosare eligibile depuse de către alte persoane care doreau să se înscrie la aceste cursuri, Marian Ilie a fost singurul tulcean selectat să participe. După un stagiu de pregătire care a durat câteva luni, a reuşit să primească diploma de mentor formator.

Imediat după ce a primit această titulatură, tânărul de 30 de ani a început să-și „școlească” concetățenii, o parte dintre ei fiind chiar și cu 20 de ani mai învârstă decât el. El îi ajută pe oameni să obţină o calificare pe piaţa muncii pentru mai multe meserii, cum ar fi cea de ospătar, bucătar, patiser sau tâmplar. „Cu toate că am posibilitatea de a pregăti oamenii în foarte multe meserii, am decis că cel mai bine ar fi să organizeze cursuri de agro-turism pentru că intenționez să dezvolt potenţialul turistic al zonei“, spune tânărul.

Singurul sat dobrogean care are o stație de epurare a apei uzate

Cu ajutorul proiectelor pe care le-a întocmit, alături de colegii săi și împreună cu autoritățile locale, managerul de la PAPI, Marian Ilie, a reuşit să atragă fonduri europene pentru modernizarea și dezvoltarea comunei, astfel încât Luncaviţa, pe lângă faptul că dispune de un sistem modern de apă și canalizare, este și singurul sat dobrogean care are o stație de tratare și epurare a apei uzate. 

De asemenea, cu ajutorul ONG-ului care se ocupă de problemele mediului încojurător şi care a fost creat tot de către el, denumit „Natura Zâmbeşte“, a reuşit să îi implice pe localnici în cel mai mare proiect ecologic iniţiat în România, „Ţara lui Andrei“. Astfel, a reuşit să iniţieze o campanie de ecologizare a celei mai mari rezervaţii de fag din zonă.
Mai mult, Marian Ilie promovează Luncaviţa chiar şi pe internet. Pe siteul www.comunalucavita.ro utilizatorii pot afla o sumedenie de informaţii despre satul tulcean, de la tradiţiile şi obiceiurile specifice zonei, până la cele administrative.

I-a sprijinit pe viitori afacerişti din comună

Lupta sa permanentă i-a inspirat și pe concetățenii lui. Luminiţa Andrabulea este una dintre localnicele din Luncaviţa care a participat la cursurile de antreprenoriat în afaceri dedicate femeilor, care s-au desfăşurat în PAPI-ul coordonat de Marian Ilie. Imediat ce a terminat cursurile femeia s-a gândit să pună bazele unei afaceri. L-a rugat pe manager să îi facă un proiect şi astfel, cu ajutorul lui Marian Ilie, a reuşit să deschidă în Luncaviţa prima gogoșărie. Gogoşile, din păcate, nu au fost însă pe placul localnicilor, iar afacerea a picat.

Cu puţinii bani strânşi femeia nu a abandonat visul său de a avea propria sa afacere și, tot cu ajutorul managerului RECL, a decis că e mai bine să îşi deschidă un fast-food. Acum vinde kebab, shaorma şi clătite cu gem în tot satul. Femeia recunoaşte că fără sprijinul lui Marian, nu ar fi putut realiza nimic. „Marian mi-a fost de mare ajutor. M-a îndrumat şi mi-a explicat toţi paşii pe care trebuie să îi urmez în realizarea planului afacerii mele. Îi mulţumesc din suflet pentru sprijin“, a spus întreprinzătoarea.

Eforturile managerului, apreciate și susținute de oficialii comunei

Fără sprijinul şi implicarea managerului RECL, comuna Luncaviţa de ieri nu ar fi devenit cea care este astăzi. Contribuţia sa la dezvoltarea localităţii a fost recunoscută chiar de către primarul din Luncaviţa. Acesta spune că spiritul de echipă, munca, comunicarea şi dragostea pentru comunitatea sa, sunt principalele elemente care îl caracterizează pe Marian. „Marian este un om care ne-a ajutat enorm. Fără el nu ştiu dacă am fi putut realiza vreunul din obiectivele pe care noi le aveam propuse. Îi mulţumim foarte mult pentru eforturile pe care le-a depus şi pentru felul în care a transformat localitatea“, a declarat Ştefan Ilie, primarul localităţii tulcene.

”Proiectul “Economia bazată pe Cunoaştere” a adus o serie de beneficii comunităţilor noastre, dar pentru o parte din personalul RECL acesta a fost o bază a cunoaşterii şi o rampa de lansare către domenii noi de activitate şi dezvoltarea carierei personale în folosul comunităţilor. Managerul RECL Luncaviţa a fost unul din membrii echipei Rețelelor Electronice ale Cmunităților Locale care a considerat că poate să facă mai mult pentru comunitate sa”, spune la rândul său, Ana Giovani, coordonatorul local de proiect. ”A căutat noi oportunități pentru dezvoltarea carierei proprii și pentru dezvoltarea de noi servicii în comunitate. Rezultatul actiunilor sale a fost un succes, fiind singurul manager RECL selectat pentru funcţia de “Mentor formator” la nivel naţional, în cadrul proiectului “Comuna promoter în rural” finanţat de POSDRU. Această funcţie îi permite să sprijine membrii comunităţilor rurale tulcene, pentru dezvoltarea de noi abilităţi, obţinerea de calificări şi locuri de muncă. Spiritul de echipă, munca, comunicarea şi dragostea pentru comunitatea sa, sunt principalele elemente care îl caracterizează pe Marian”.

Planuri de viitor

Succesul pe care l-au înregistrat cursurile de recalificare și proiectele sale pentru atragerea de fonduri europene, i-au dat încredere tânărului luncavințean și astfel el dorește să se implice și în comunitățile apropiate comunei în care el trăiește.

„A fi mentor formator este un lucru minunat. Pe lângă comunitatea din Luncaviţa acum am posibilitatea de a ajuta la dezvoltarea tuturor comunităţilor rurale din judeţul Tulcea. Este foarte important acest aspect, deoarece foarte multe dintre acestea nu au un sprijin real care să le coordoneze şi care să le îndrume către dezvoltare“, mărturiseşte tânărul luncaviţean, care reprezintă practic cât se poate de fidel un succes al politicii de e-incluziune, promovată de Comisia Europeană.
Cât despre accident, este convins că va putea să meargă din nou. „Cred că voi putea merge din nou. Sunt convins de asta“, au fost cuvintele tânărului luncaviţean.

eIncluziune, un concept dedicat persoanelor cu dizabilități și celor de peste 65 de ani

Iniţiativa i2010 – ”O societate informaţională pentru toţi europenii” - a fost lansată de Comisia Europeană în 2005, în ideea susţinerii dezideratului Strategiei de la Lisabona – care îşi propune să combată diviziunea digitală la nivel de instituţii şi să promoveze incluziunea digitală la nivel de individ.

Planul de acţiune i2010 propune o serie de priorităţi şi o foaie de parcurs care să ducă la accelerarea folosirii competeţelor digitale în administraţia on-line în Europa. Printre priorităţi se numără transpunerea în practică a conceptelor de eAccesibilitate şi eIncluziune. Conceptul de eIncluziune vizează punerea în practică a unor sisteme care să permită persoanelor cu dizabilităţi să aibă un acces uşor la serviciile societăţii informaţionale contemporane și astfel să poată să-și desfășoare viața și șă-și dezvolte cariera în mod cât mai firesc.

Aceste deziderate sunt urmărite şi în cadrul proiectului ”Economia bazată pe Cunoaştere” (EBC), iar cazul managerului RECL Luncavița demonstrează că învăţarea şi eIncluziunea sunt posibile chiar şi în comunităţile mai mici din România.

Articole similare:

PAPI Luncaviţa a devenit sediul ecologiştilor din Munţii Măcin

La Luncaviţa se scot bani din vânt şi piatră seacă

Luncaviţa, prima comună cu Observator Astronomic

Voturi: 4
Adaugă comentariul tău

Felcitări!

Dată: 13.10.2011 Autor: Menyhart.Istvan
Felicitări Marian!

bravo

Dată: 09.02.2011 Autor: magda.mihai
Ce tanar dedicat! Bravo lui. Numai sa stie lumea sa-l aprecieze la adevarata lui valoare.

Ce-ar mai fi de spus?

Dată: 27.01.2011 Autor: Liteanu.Tamara
Este extraordinara dedicarea lui Marian! Ce-as mai putea sa spun decat sa-l felicit din toata inima pentru implicarea lui in aceasta actiune de a schimba fata comunei!

Premii şi distincţii

 

EPSA 2011

Proiectul „Economia bazată pe Cunoaștere” a primit o nouă certificare de bună practică în cadrul ediției 2011 a premiilor „European Public Sector Awards” (EPSA) din cadrul Institutului European de Administrație Publică.

Certificarea proiectului EBC ca „Best Practice” a venit în urma a trei etape de evaluare derulate până în prezent de un juriu experimentat desemnat de EPSA, rezultând o listă scurtă de 58 de nominalizați dintr-un total de 274 de proiecte din 33 de țări participante la ediția din acest an. Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, prin Unitatea de Management a Proiectului, a concurat la premiile EPSA 2011 la categoria „Smart Public Service in a Cold Economic Climate” – Servicii publice inteligente într-un context economic dificil. Dinstincția de bună practică oferită în acest an recompensează și certifică rezultatele remarcabile pe care le-a avut proiectul EBC până în prezent.

 

COMPUTERWORLD Honors Program

Unitatea de Management a Proiectului, din cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, a fost desemnată ca Laureat în cadrul ComputerWorld Honors Program 2011.

Proiectul „Economia bazată pe Cunoaștere” se alătură altor 254 de proiecte nominalizate din 23 de țări, dintr-un total de peste 1000 de aplicanți din întreaga lume.

Evenimentul de decernare a premiilor va avea loc pe data de 20 iunie 2011, la Washington D.C., SUA.

 

ASOCIATIA NATIONALA A FUNCTIONARILOR PUBLICI

Premiul I în cadrul Competiţiei Naţionale a celor mai bune practici din Administraţia Publică, la categoria "Îmbunătăţirea serviciilor publice printr-un management organizaţional şi al calităţii performanţei", organizată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici în 2010.

Proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere este considerat un exemplu de bună practică în administraţia publică din România datorită rezultatelor remarcabile obţinute, a eficienţei demonstrate şi a practicilor inovative diseminate.

 

THE HIGHEST HONOR IN PROJECT MANAGEMENT

Finalist în cadrul competiției International Project Excellence Award 2010, la categoria "Project Excellence in Medium-Sized Projects", organizată de Asociația Internațională de Project Management.

Rigurozitatea implementării şi succesul înregistrat de Programul de instruire TIC în şcoală şi afaceri şi Portalul eComunitate, ce fac parte din proiectul "Economia Bazată pe Cunoaştere", au impresionat juriul IPMA (Asociaţia Internaţională de Project Management), care le recomandă drept una dintre cele mai importante realizări în domeniul managementului de proiect.

 

e-Inclusion 2008

Medalie în cadrul Competiției e-Inclusion organizată de Comisia Europeană, la secţiunea "Geographic Inclusion", Viena, 2008. Proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere este considerat un exemplu de bună practică pentru utilizarea eficientă a IT&C şi a tehnologiei digitale pentru combaterea dezavantajelor sociale şi a excluziunii digitale.

 

Premiile IT&C ale Romaniei 2006

Economia Bazată pe Cunoaştere a fost considerat "Proiectul cu cel mai bun conţinut informaţional" în cadrul Premiilor IT&C ale României – Bucurerști, 2006, pentru contribuţia la amplul proces de extindere a accesului la tehnologii informaţionale şi comunicaţii moderne pentru comunităţile rurale - Bucureşti, 2006.

Ţăndărei11

Ţăndărei este un oraş din judeţul Ialomiţa, Muntenia, România. În anul 1968, prin Legea nr. 2 din 16.02.1968, emisă de Marea Adunare Naţională, localitatea Ţăndărei a fost declarată oraş, format prin contopirea a trei sate: Ţăndărei, Ţăndărei Gară şi Strachina.citeşte tot textul

poza