Loading date and time...

Premii şi distincţii

 

EPSA 2011

Proiectul „Economia bazată pe Cunoaștere” a primit o nouă certificare de bună practică în cadrul ediției 2011 a premiilor „European Public Sector Awards” (EPSA) din cadrul Institutului European de Administrație Publică.

Certificarea proiectului EBC ca „Best Practice” a venit în urma a trei etape de evaluare derulate până în prezent de un juriu experimentat desemnat de EPSA, rezultând o listă scurtă de 58 de nominalizați dintr-un total de 274 de proiecte din 33 de țări participante la ediția din acest an. Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, prin Unitatea de Management a Proiectului, a concurat la premiile EPSA 2011 la categoria „Smart Public Service in a Cold Economic Climate” – Servicii publice inteligente într-un context economic dificil. Dinstincția de bună practică oferită în acest an recompensează și certifică rezultatele remarcabile pe care le-a avut proiectul EBC până în prezent.

 

COMPUTERWORLD Honors Program

Unitatea de Management a Proiectului, din cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, a fost desemnată ca Laureat în cadrul ComputerWorld Honors Program 2011.

Proiectul „Economia bazată pe Cunoaștere” se alătură altor 254 de proiecte nominalizate din 23 de țări, dintr-un total de peste 1000 de aplicanți din întreaga lume.

Evenimentul de decernare a premiilor va avea loc pe data de 20 iunie 2011, la Washington D.C., SUA.

 

ASOCIATIA NATIONALA A FUNCTIONARILOR PUBLICI

Premiul I în cadrul Competiţiei Naţionale a celor mai bune practici din Administraţia Publică, la categoria "Îmbunătăţirea serviciilor publice printr-un management organizaţional şi al calităţii performanţei", organizată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici în 2010.

Proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere este considerat un exemplu de bună practică în administraţia publică din România datorită rezultatelor remarcabile obţinute, a eficienţei demonstrate şi a practicilor inovative diseminate.

 

THE HIGHEST HONOR IN PROJECT MANAGEMENT

Finalist în cadrul competiției International Project Excellence Award 2010, la categoria "Project Excellence in Medium-Sized Projects", organizată de Asociația Internațională de Project Management.

Rigurozitatea implementării şi succesul înregistrat de Programul de instruire TIC în şcoală şi afaceri şi Portalul eComunitate, ce fac parte din proiectul "Economia Bazată pe Cunoaştere", au impresionat juriul IPMA (Asociaţia Internaţională de Project Management), care le recomandă drept una dintre cele mai importante realizări în domeniul managementului de proiect.

 

e-Inclusion 2008

Medalie în cadrul Competiției e-Inclusion organizată de Comisia Europeană, la secţiunea "Geographic Inclusion", Viena, 2008. Proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere este considerat un exemplu de bună practică pentru utilizarea eficientă a IT&C şi a tehnologiei digitale pentru combaterea dezavantajelor sociale şi a excluziunii digitale.

 

Premiile IT&C ale Romaniei 2006

Economia Bazată pe Cunoaştere a fost considerat "Proiectul cu cel mai bun conţinut informaţional" în cadrul Premiilor IT&C ale României – Bucurerști, 2006, pentru contribuţia la amplul proces de extindere a accesului la tehnologii informaţionale şi comunicaţii moderne pentru comunităţile rurale - Bucureşti, 2006.

Nouă comunități EBC au fost incluse în ghidul ”Cele mai frumoase sate din România”

22.03.2012

Echipele RECL din nouă comunități EBC au reuşit să-și înscrie localitatea în ghidul turistic şi cultural „Cele mai frumoase sate din România”, primul şi singurul ghid care promovează satul românesc din punct de vedere turistic şi cultural. Proiectul este derulat de Asociaţia „Cele mai frumoase sate din România”, împreună cu partenerii săi, ghidul fiind realizat cu suportul financiar al Ambasadei Franţei la Bucureşti şi al Delegaţiei Wallonie-Bruxelles și va fi prezentat oficial şi în cadrul Parlamentului European.

Pentru comunitățile Vulcana-Băi ( jud. Dâmbovița), Poiana Stampei și Sucevița ( jud. Suceava), Ciugheș/ comuna Palanca ( jud. Bacău), Luncavița și Jurilovca (jud. Tulcea), Șercaia (jud. Brașov), Valea Viilor (jud. Sibiu) și Saschiz (jud. Mureș), anul 2012 a debutat cu reușita selectării lor în paginile ghidului oficial “Cele mai frumoase sate din România”. Un număr de 61 de sate din țară au primit această distincţie, acordată pentru frumuseţea peisajului, biodiversitate, accesul către localitate, păstrarea tradiţiilor locale și stilul arhitectonic unitar.

Ghidul bilingv (român/francez) a fost lansat recent, la Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti”, în prezenţa a numeroşi primari din satele prezentate, a delegatului Valonia-Bruxelles în România, Fabienne Reuter, şi a reprezentanţilor Ambasadei Franţei la Bucureşti.

„Acesta este un ghid care promovează satul românesc tradiţional, este un ghid cultural şi turistic. Orice turist găseşte în acest ghid informaţii despre cele mai frumoase sate româneşti, despre tradiţii, obiceiuri şi despre locuri de vizitat în România. Este momentul să promovăm şi noi ce avem unic în România, şi aici vorbim despre satul românesc care ne-a dat tradiţii, obiceiuri. Este momentul să conştientizăm aceste lucruri şi să le punem în valoare”, a declarat, Nicolae Marghiol, iniţiator, fondator şi preşedinte executiv al Asociaţiei Cele mai frumoase sate din România, care a realizat lucrarea.

"A intra într-un sat românesc înseamnă a intra în sufletul românului. Toată inteligenţa acestui proiect constă în faptul că face ca tradiţiile, cultura şi patrimoniul să devină pârghiile de dezvoltare durabilă a satului şi a regiunii.”, a spus, la rândul său, doamna Fabienne Reuter.

Un excelent instrument de promovare turistică a comunităților

Satele incluse în ghid au fost selectate după criterii precum: calitatea sitului - peisaj cultural, biodiversitate, natură nepoluată, accesibilitatea spre localitate, calitatea urbanistică - inserarea în situl geografic, omogenitatea ansamblului construit, calitatea arhitectonică - stil local, păstrarea elementelor originale (materiale, forme, detalii), elemente valoroase (construcţii clasabile, piese unicat), cultura locală - amenitate socială, tradiţii, evenimente păstrate în viaţa satului, produse locale (alimentaţie, îmbrăcăminte) şi eficienţa energetică - energie ecologică, case pasive, reciclare.

Nu lipsesc din paginile ghidului traseele turistice, dar şi posibilităţile de cazare din fiecare localitate, publicația reprezentând din acest punct de vedere un excelent instrument de promovare turistică a comunităților, în concordanţă cu strategiile stabilite anul trecut de către administraţiile localităţilor pentru dezvoltarea turismului.

Până la sfârşitul anului, Nicolae Marghiol a declarat că doreşte să promoveze materialul şi în alte două limbi, engleză şi germană, în felul acesta dorindu-şi să ajute la promovarea turistică a României.

Prima ediţie a publicației are un tiraj iniţial de 3.000 de exemplare și este disponibilă în librării şi muzee la un preţ cuprins între 50 şi 75 de lei. Realizatorul ghidului spune că acesta va fi disponibil și în format digital, urmând să fie publicat pe site-ul asociației și distribuit sub formă de CD/ DVD-uri. De asemenea, o galerie foto cu cele mai impresionante imagini se va găsi pe pagina de Facebook a asociației.

Echipele RECL, baza colaborării cu editorul publicației

În majoritatea comunităților EBC cuprinse în ghid, angajații RECL au fost cei delegați de către autoritățile locale să răspundă acestei oportunități de promovare la nivel național și internațional a comunității lor. ”În luna septembrie 2011, dl. Ilie Ștefan, primarul comunei, mi-a trimis un e-mail prin care eram înștiințați că a luat ființă Asociația Cele mai frumoase sate din România, iar la scurt timp am aflat și de la Direcția de Cultură a Consiliului Județean Tulcea că reprezentanții acestei asociații vor publica acest ghid”, ne-a povestit Marian Ilie, managerul RECL Luncavița. Pentru a putea candida la includerea in acest ghid, procedura respectivă presupunea să detaliem cât mai multe caracteristici ale comunității noastre (gen: infrastructura, localizare, mediul înconjurator, mediul de afaceri, obiceiuri și tradiții locale, specificul zonei, de ce noi?, oferta turistică, etc.). Având strategia locală axată pe turism, mi-a fost usor să mă mândresc în acel ”caiet de sarcini” să spunem, cu bogățiile noastre comunale. După aproximativ o lună, cu bucurie imensă, am primit răspuns din partea asociației că am fost selectați și facem parte dintre acele sate de la nivel național care vor fi cuprinse în ”Ghidul oficial cele mai frumoase sate din România”.

La fel s-a întâmplat și la Saschiz, județul Mureș. ”Persoana desemnată să completeze și să transmită fișa comunei pentru publicare, precum și să mențină pe mai departe legătura cu asociația am fost eu, în calitate de manager RECL”, spune Florentina Călugăr, managerul RECL Saschiz.

În schimb, în cazul comunei Palanca, din județul Bacău, administratorul IT a fost cel care a inițiat colaborarea cu Asociația respectivă, a strâns toată documentația referitoare la tradiții care s-au păstrat în localitate, numeroase fotografii cu oameni și arhitectura caselor și, cel mai important, a convins autoritățile locale să-i susțină demersul. ”Am aflat de ivirea acestei oportunități după o atentă cercetare a mass-media și, cum eram convins că așezarea, frumusețea și tradițiile acestei zone merită să fie cunoscute de cât mai multă lume, am depus și noi aplicația pentru care a trebuit să fie întocmită o întreagă documentație. Implicarea mea a constat în adunarea, selectarea, prelucrarea și realizarea celor mai relevante materiale informative și fotografii, cu care să demonstrăm că merităm să apărem într-o astfel de publicație. Toate aceste eforturi au dus la selectarea satului nostru (Ciugheș) pentru a fi inclus în acest ghid”, a declarat Vlad Atomulesei, administratorul RECL Palanca.

Speranțe pentru creșterea numărului de turiști și investitori

Autoritățile locale și managerii RECL din comunitățile care au primit titulatura de "unul dintre cele mai frumoase sate din România" speră ca promovarea de care o să beneficieze pe această cale o să conducă la creșterea numărului de turiști, dar și a investitorilor în comunitățile lor. ”Sperăm să realizăm proiecte în parteneriat cu organizații similare din Franța sau Belgia, care au o mai mare experiență în acest gen de colaborări”, spune Vlad Atomulesei. ”Tot în acest an vom participa la Festivalul Internațional ”Cele mai frumoase sate din Uniunea Europeană”, eveniment ce va presupune o vizită de 14 zile în state comunitare (Italia, Franța, Belgia, Germania) în care vom putea să vizităm sate ce sunt selectate ca și noi sub această denumire și, de asemenea, vom putea afla care sunt beneficiile acestora după obținerea acestei titulaturi”, a completat Marian Ilie.”Noi urmărim strategia locală de dezvoltare a turismului, dezvoltarea parteneriatelor public-private, dezvoltarea mediului de afaceri și nu în ultimul rând ceea ce contează cel mai mult în această perioadă: apariția locurilor de muncă pentru cetățenii comunității”.

Avantajele acestui model european

Speranțele le sunt confirmate de Marghiol Nicolae, care arată că satele din Franța care au obținut același tip de distincție au parte de alocări bugetare din partea statului și din partea consiliilor județene, beneficiază de promovare turistică la nivel internațional și atrag investiții în infrastructura lor turistică. Astfel, ca efect direct al apartenenței la acest model european, peste 20 de milioane de turiști (cei mai mulți dintre ei fiind englezi, germani, americani și japonezi) ajung anual în cele mai frumoase sate ale Franței, iar acestea sunt, totodată, locurile unde mulți parizieni se retrag la pensie.

Articole similare:

Comunităţile din Mărginimea Sibiului şi Delta Dunării se mobilizează pentru a-i oferi României "un viitor turistic enorm, care poate fi strălucitor"

Staţiunea Geoagiu Băi, apreciată la nivel european

Voturi: 0

Premii şi distincţii

 

EPSA 2011

Proiectul „Economia bazată pe Cunoaștere” a primit o nouă certificare de bună practică în cadrul ediției 2011 a premiilor „European Public Sector Awards” (EPSA) din cadrul Institutului European de Administrație Publică.

Certificarea proiectului EBC ca „Best Practice” a venit în urma a trei etape de evaluare derulate până în prezent de un juriu experimentat desemnat de EPSA, rezultând o listă scurtă de 58 de nominalizați dintr-un total de 274 de proiecte din 33 de țări participante la ediția din acest an. Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, prin Unitatea de Management a Proiectului, a concurat la premiile EPSA 2011 la categoria „Smart Public Service in a Cold Economic Climate” – Servicii publice inteligente într-un context economic dificil. Dinstincția de bună practică oferită în acest an recompensează și certifică rezultatele remarcabile pe care le-a avut proiectul EBC până în prezent.

 

COMPUTERWORLD Honors Program

Unitatea de Management a Proiectului, din cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, a fost desemnată ca Laureat în cadrul ComputerWorld Honors Program 2011.

Proiectul „Economia bazată pe Cunoaștere” se alătură altor 254 de proiecte nominalizate din 23 de țări, dintr-un total de peste 1000 de aplicanți din întreaga lume.

Evenimentul de decernare a premiilor va avea loc pe data de 20 iunie 2011, la Washington D.C., SUA.

 

ASOCIATIA NATIONALA A FUNCTIONARILOR PUBLICI

Premiul I în cadrul Competiţiei Naţionale a celor mai bune practici din Administraţia Publică, la categoria "Îmbunătăţirea serviciilor publice printr-un management organizaţional şi al calităţii performanţei", organizată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici în 2010.

Proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere este considerat un exemplu de bună practică în administraţia publică din România datorită rezultatelor remarcabile obţinute, a eficienţei demonstrate şi a practicilor inovative diseminate.

 

THE HIGHEST HONOR IN PROJECT MANAGEMENT

Finalist în cadrul competiției International Project Excellence Award 2010, la categoria "Project Excellence in Medium-Sized Projects", organizată de Asociația Internațională de Project Management.

Rigurozitatea implementării şi succesul înregistrat de Programul de instruire TIC în şcoală şi afaceri şi Portalul eComunitate, ce fac parte din proiectul "Economia Bazată pe Cunoaştere", au impresionat juriul IPMA (Asociaţia Internaţională de Project Management), care le recomandă drept una dintre cele mai importante realizări în domeniul managementului de proiect.

 

e-Inclusion 2008

Medalie în cadrul Competiției e-Inclusion organizată de Comisia Europeană, la secţiunea "Geographic Inclusion", Viena, 2008. Proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere este considerat un exemplu de bună practică pentru utilizarea eficientă a IT&C şi a tehnologiei digitale pentru combaterea dezavantajelor sociale şi a excluziunii digitale.

 

Premiile IT&C ale Romaniei 2006

Economia Bazată pe Cunoaştere a fost considerat "Proiectul cu cel mai bun conţinut informaţional" în cadrul Premiilor IT&C ale României – Bucurerști, 2006, pentru contribuţia la amplul proces de extindere a accesului la tehnologii informaţionale şi comunicaţii moderne pentru comunităţile rurale - Bucureşti, 2006.

Salasu de Sus3

Comuna este situată în depresiunea Haţegului străjuită de masivul Retezat în partea de sud. Are un relief de şes şi colinar, fiind formată din 11 sate aşezate pe râurile ce izvorăsc din Retezat.citeşte tot textul

poza