Loading date and time...

Premii şi distincţii

 

EPSA 2011

Proiectul „Economia bazată pe Cunoaștere” a primit o nouă certificare de bună practică în cadrul ediției 2011 a premiilor „European Public Sector Awards” (EPSA) din cadrul Institutului European de Administrație Publică.

Certificarea proiectului EBC ca „Best Practice” a venit în urma a trei etape de evaluare derulate până în prezent de un juriu experimentat desemnat de EPSA, rezultând o listă scurtă de 58 de nominalizați dintr-un total de 274 de proiecte din 33 de țări participante la ediția din acest an. Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, prin Unitatea de Management a Proiectului, a concurat la premiile EPSA 2011 la categoria „Smart Public Service in a Cold Economic Climate” – Servicii publice inteligente într-un context economic dificil. Dinstincția de bună practică oferită în acest an recompensează și certifică rezultatele remarcabile pe care le-a avut proiectul EBC până în prezent.

 

COMPUTERWORLD Honors Program

Unitatea de Management a Proiectului, din cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, a fost desemnată ca Laureat în cadrul ComputerWorld Honors Program 2011.

Proiectul „Economia bazată pe Cunoaștere” se alătură altor 254 de proiecte nominalizate din 23 de țări, dintr-un total de peste 1000 de aplicanți din întreaga lume.

Evenimentul de decernare a premiilor va avea loc pe data de 20 iunie 2011, la Washington D.C., SUA.

 

ASOCIATIA NATIONALA A FUNCTIONARILOR PUBLICI

Premiul I în cadrul Competiţiei Naţionale a celor mai bune practici din Administraţia Publică, la categoria "Îmbunătăţirea serviciilor publice printr-un management organizaţional şi al calităţii performanţei", organizată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici în 2010.

Proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere este considerat un exemplu de bună practică în administraţia publică din România datorită rezultatelor remarcabile obţinute, a eficienţei demonstrate şi a practicilor inovative diseminate.

 

THE HIGHEST HONOR IN PROJECT MANAGEMENT

Finalist în cadrul competiției International Project Excellence Award 2010, la categoria "Project Excellence in Medium-Sized Projects", organizată de Asociația Internațională de Project Management.

Rigurozitatea implementării şi succesul înregistrat de Programul de instruire TIC în şcoală şi afaceri şi Portalul eComunitate, ce fac parte din proiectul "Economia Bazată pe Cunoaştere", au impresionat juriul IPMA (Asociaţia Internaţională de Project Management), care le recomandă drept una dintre cele mai importante realizări în domeniul managementului de proiect.

 

e-Inclusion 2008

Medalie în cadrul Competiției e-Inclusion organizată de Comisia Europeană, la secţiunea "Geographic Inclusion", Viena, 2008. Proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere este considerat un exemplu de bună practică pentru utilizarea eficientă a IT&C şi a tehnologiei digitale pentru combaterea dezavantajelor sociale şi a excluziunii digitale.

 

Premiile IT&C ale Romaniei 2006

Economia Bazată pe Cunoaştere a fost considerat "Proiectul cu cel mai bun conţinut informaţional" în cadrul Premiilor IT&C ale României – Bucurerști, 2006, pentru contribuţia la amplul proces de extindere a accesului la tehnologii informaţionale şi comunicaţii moderne pentru comunităţile rurale - Bucureşti, 2006.

Pentru localnicii din Berchiseşti, EBC a fost şansa pentru reintegrare în societate şi incluziune socială

01.02.2013
Comuna Berchiseşti (jud. Suceava) a fost inclusă în programul „Economia Bazată pe Cunoaştere”, derulat de MCSI, din cauza condiţiilor sociale defavorizate şi a nivelului scăzut de dezvoltare și acces la cunoaștere. După mai bine de cinci ani sub umbrela EBC, Berchiseştiul arată cu totul altfel. Copiii au descoperit oportunităţile deschise de calculatoarele conectate la internet de la şcoală, iar adulţii au urmat cursuri de calificare profesională, o parte reuşind chiar să-și găsească un loc de muncă.

Din momentul în care programul EBC a fost implementat în comuna Berchiseşti, oamenii şi-au schimbat percepţia despre tehnologie, despre ajutorul pe care îl pot avea de la un calculator conectat la internet, sporindu-şi astfel gradul de cunoaştere al resurselor TIC. Asigurarea cu infrastructură TIC modernă a fost urmat de numeroase etape de alfabetizare digitală necesare pentru locuitorii comunităţii. Odată ce aceștia au fost familizarizași cu tainele TIC, au urmat sesiuni de training în diferite domenii, pornind de la cursuri pentru bucătari și ospătari și ajungând la cele de IT sau de management de proiecte. Toate acestea s-au datorat intervențiilor majore ale Ministerului pentru Societatea Informațională și ale Băncii Mondiale, prin programul Economia Bazată pe Cunoaștere.

„Sunt mulţumită de tot ce am reuşit să realizez în comună. Datorită EBC am resurse suficiente care se concretizează în noi planuri, pentru a asigura tuturor locuitorilor un nivel de trai cât mai ridicat. EBC pentru comunitatea noastră înseamnă foare mult, înseamnă infrastructura optică pentru internet de mare viteză, înseamna reţele de calculatoare în cele 3 noduri principale - Primărie, Şcoală şi PAPI, înseamnă persoane şcolite pentru a face faţă nevoilor şi cerinţelor actuale de informatizare, înseamnă un drum spre o dezvoltare durabilă, înseamnă o fereastră deschisă spre lumea civilizată”, a mărturisit primarul comunei Berchiseşti, Zenovia Violeta Ţăran.

În plus, primăria a ajuns la început de 2013 să emită Internet wireless gratuit în toată comuna şi continuă să se ocupe de atragerea de fonduri prin intermediul proiectelor de dezvoltare, realizate cu ajutorul personalului RECL.

Unul dintre proiectele care şi-a pus cel mai mult amprenta asupra economiei comunei şi dezvoltării ei este „Informare pentru dezvoltare”, câştigat prin programul CONECT - de parteneriat între comunitățile EBC. Acest proiect a abordat o temă socială ce prezintă noi oportunităţi pentru persoanele dezavantajate şi a cuprins studii extrem de utile pentru viitoare proiecte.

„Marginalizarea şi excluderea socială au adesea ca principale motive, în afara criteriilor economice, lipsa de competenţe şi calificări, analfabetismul IT sau o vârstă mai înaintată. Reintegrarea în societate a unor astfel de persoane, fie că sunt copii, adulţi sau vârstnici, constituie însă un obiectiv important în activitatea RECL din Berchiseşti şi a întregului personal ce îşi desfăşoară activitatea sub umbrela proiectului ”Economia Bazată pe Cunoaştere”, a spus managerul RECL Berchiseşti, Vasile Ştefaroi.

Cursant EBC, managerul RECL a devenit „micul expert” din comunitate

Managerul RECL a dat asigurări că nu se va opri aici cu munca sa în folosul comunității. Mai ales că, toate cursurile iniţiate de EBC şi la care a participat l-au ajutat să devină, după cum spune chiar el însuşi, „un mic expert” în comunitate.

„Toate cursurile care au fost iniţiate de EBC m-au ajutat să devin un mic expert pentru locuitori comunei mele şi nu numai. Am fost în vizite de lucru în Spania şi Lituania, unde am acumulat noi viziuni şi cunoştinţe, pe care apoi le-am pus în practică sau le-am adaptat condiţiile noastre. Rezultatele obținute i-au convins pe cetățenii comunei noastre și i-au convins să vină și să ne solicite ajutorul și pe cei din comunitățile vecine”, a arătat Vasile Ştefaroi.

Micile afaceri, următoarele pe lista de priorități ale RECL

Managerul RECL spune că şi-a propus pentru acest an continuarea ideilor şi planurilor începute încă din 2007, odată cu derularea proiectului EBC, adică scrierea de noi proiecte necesare comunităţii şi atragerea cât mai multor investiţii în comunitate.

„Ar mai fi nevoie să insistăm în domeniul afacerilor, şi anume, să ne axăm pe micii şi medii producători. Ar trebui ajutat şi dezvoltat acest sector deoarece ar crea noi locuri de muncă atât de necesare şi ar ajuta la dezvoltarea societăţii în ansambul ei. Pentru acest lucru am avea nevoie de continuarea programului EBC, pentru că suntem o echipă deja formată şi ar fi păcat să se destrame. Sunt foarte multe cunoştiinţe dobândite prin EBC şi e o enormă forţă de muncă pentru că... «Unde-s mulţi puterea creşte/ EBC-ul înfloreşte/ Şi proiectele sporesc/ Ce păcat să îl sfârşesc»”, a conchis managerul RECL Berchiseşti.

Articole similare:

PAPI Schela aduce locuri de muncă şi cursuri de calificare în comună

PAPI Homocea şi-a pregătit băncile pentru cursuri de formare profesională

Cursuri gratuite de calificare sau perfecţionare profesională în opt comunităţi EBC din Vaslui şi Vrancea

Voturi: 1

Salasu de Sus3

Comuna este situată în depresiunea Haţegului străjuită de masivul Retezat în partea de sud. Are un relief de şes şi colinar, fiind formată din 11 sate aşezate pe râurile ce izvorăsc din Retezat.citeşte tot textul

poza