Loading date and time...

Premii şi distincţii

 

EPSA 2011

Proiectul „Economia bazată pe Cunoaștere” a primit o nouă certificare de bună practică în cadrul ediției 2011 a premiilor „European Public Sector Awards” (EPSA) din cadrul Institutului European de Administrație Publică.

Certificarea proiectului EBC ca „Best Practice” a venit în urma a trei etape de evaluare derulate până în prezent de un juriu experimentat desemnat de EPSA, rezultând o listă scurtă de 58 de nominalizați dintr-un total de 274 de proiecte din 33 de țări participante la ediția din acest an. Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, prin Unitatea de Management a Proiectului, a concurat la premiile EPSA 2011 la categoria „Smart Public Service in a Cold Economic Climate” – Servicii publice inteligente într-un context economic dificil. Dinstincția de bună practică oferită în acest an recompensează și certifică rezultatele remarcabile pe care le-a avut proiectul EBC până în prezent.

 

COMPUTERWORLD Honors Program

Unitatea de Management a Proiectului, din cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, a fost desemnată ca Laureat în cadrul ComputerWorld Honors Program 2011.

Proiectul „Economia bazată pe Cunoaștere” se alătură altor 254 de proiecte nominalizate din 23 de țări, dintr-un total de peste 1000 de aplicanți din întreaga lume.

Evenimentul de decernare a premiilor va avea loc pe data de 20 iunie 2011, la Washington D.C., SUA.

 

ASOCIATIA NATIONALA A FUNCTIONARILOR PUBLICI

Premiul I în cadrul Competiţiei Naţionale a celor mai bune practici din Administraţia Publică, la categoria "Îmbunătăţirea serviciilor publice printr-un management organizaţional şi al calităţii performanţei", organizată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici în 2010.

Proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere este considerat un exemplu de bună practică în administraţia publică din România datorită rezultatelor remarcabile obţinute, a eficienţei demonstrate şi a practicilor inovative diseminate.

 

THE HIGHEST HONOR IN PROJECT MANAGEMENT

Finalist în cadrul competiției International Project Excellence Award 2010, la categoria "Project Excellence in Medium-Sized Projects", organizată de Asociația Internațională de Project Management.

Rigurozitatea implementării şi succesul înregistrat de Programul de instruire TIC în şcoală şi afaceri şi Portalul eComunitate, ce fac parte din proiectul "Economia Bazată pe Cunoaştere", au impresionat juriul IPMA (Asociaţia Internaţională de Project Management), care le recomandă drept una dintre cele mai importante realizări în domeniul managementului de proiect.

 

e-Inclusion 2008

Medalie în cadrul Competiției e-Inclusion organizată de Comisia Europeană, la secţiunea "Geographic Inclusion", Viena, 2008. Proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere este considerat un exemplu de bună practică pentru utilizarea eficientă a IT&C şi a tehnologiei digitale pentru combaterea dezavantajelor sociale şi a excluziunii digitale.

 

Premiile IT&C ale Romaniei 2006

Economia Bazată pe Cunoaştere a fost considerat "Proiectul cu cel mai bun conţinut informaţional" în cadrul Premiilor IT&C ale României – Bucurerști, 2006, pentru contribuţia la amplul proces de extindere a accesului la tehnologii informaţionale şi comunicaţii moderne pentru comunităţile rurale - Bucureşti, 2006.

Vacanţă creativă la Sălcioara

02.09.2009
Şcoala Sălcioara din judeţul Tulcea se numără printre câştigătorii concursului „ e-Vacanţă”, clasându-se pe locul şapte.

La acest concurs menit să stimuleze creativitatea elevilor, prin utilizarea calculatorului, au participat şcoli din întreaga ţară, iar unitatea din micuţul cătun părea să nu aibe vreo şansă în această confruntare a metodelor moderne de comunicare. Aceasta, pentru că, în sat, cei care utilizează internetul puteau fi număraţi pe degete.

Internauţi, peste noapte

Sofica Belu, coordonatorul proiectului câştigator al Şcolii Sălcioara, spune că „din 2006, când localitatea a fost înscrisă în programul pilot al Ministerului Comunicaţiilor privind cunoaşterea prin comunicare, elevii şcolii au participat la mai multe concursuri care fac parte din această amplă acţiune de promovare a sistemelor moderne de comunicare”.

Pentru a intra în lumea celor care utilizează cu predilecţie internetul, primii care au învăţat noua tehnologie au fost cadrele didactice implicate în proiect, respectiv cele trei învăţătoare din sat. Nici una dintre ele nu avea pana in acel moment cunostinte despre tehnologia informaticii şi comunicaţiilor (TIC). „Am pus mâna pe carte şi am învăţat singure secretele acestei discipline şcolare, a continuat doamna Belu. La noi în şcoală nu sunt profesori de informatică, iar elevii nu făceau astfel de cursuri, până în urmă cu trei ani. După apariţia centrului special de comunicaţii IT, ce a fost realizat de către Ministerul Comunicaţiilor în scoală, lucrurile s-au schimbat însă rapid. Dacă până la acel moment, în sat navigau pe internet două-trei persoane, acum toţi cei peste 100 de elevi folosesc această metodă, la centrul de comunicare din şcoală. Astfel, şcoala noastră a devenit nu doar locul unde se învaţă carte, ci şi principalul loc unde copii se joacă, mai ales în vacanţă. În ultimele luni, însă, joaca elevilor din Sălcioara a devenit una foarte serioasă şi a urmărit atingerea obiectivelor din proiectul e-Vacanţă”.

Joaca micilor artişti

Joaca tip concurs a copiilor din Sălcioara a fost canalizată de cele trei învăţătoare, devenite peste noapte profesoare de TIC, spre creaţie pe suport electronic. Astfel, copii din acest sat au fost învăţaţi să scrie pe calculator texte jurnalistice inspirate din realităţile şcolii şi ale satului lor. De asemenea, micii artiştii şi-au exersat talentul în laboratorul TIC realizând „desene pe monitor”, „grafiti pe monitor” şi concursuri de animaţie.

„Principalul obiectiv al acţiunilor noastre este dezvăluirea talentelor locale cu ajutorul internetului”, a mai spus coordonatoarea proiectului câştigător din Sălcioara, Sofica Belu. Pentru aceasta, micii artişti locali au comunicat continuu cu elevii altor şcoli, din zone diferite ale ţării. Au realizat strategii de animaţie pe calculator împreună cu elevii din Grindu sau din Bobâlna. Au scris poveşti pe calculator fiind în contact permanent cu elevi din Dâmboviţa. Pe lângă aceste forme de intercomunicare, participanţii la concurs au realizat conferinţe pe internet cu omologi din alte şcoli, la care au participat părinţii acestora şi cadrele didactice din şcolile respective, persoane ce nu erau implicate efectiv în derularea proiectului”.

Poveştile copiilor stau la baza viitorul turistic al localităţii

Dascălii din Sălcioara susţin că demersul lor nu este doar o joacă pentru copii, chiar dacă aşa pare la prima vedere. Sofica Belu a explicat că „datorită elevilor participanţi la concurs, satul a intrat în atenţia opiniei publice, ceea ce nu este un lucru nesemnificativ pentru o localitate care are un potenţial turistic imens, nevalorificat încă”.

Satul Sălcioara se află în vecinătatea localităţii Jurilovca, pe malul Lacului Razelm, în vecinătatea celei mai mari rezervaţii ecologice din Europa. Peisajul lacustru din apropierea satului şi două tradiţii locale sunt principalele atuuri turistice ale localităţii.

Prima ţine de apicultură. În acest sat există una din cele mai puternice comunităţi de apicultori din Dobrogea, cele 5.000 de familii de albine ale satului producând aproape jumătate din mierea de albine a judeţului Tulcea.

Pescarii satului sunt, la rândul lor, renumiţi pentru măiestrie şi pentru mâncărurile specifice localităţilor pescăreşti din Dobrogea.

Mircea Vlaciu, primarul comunei Jurilovca, de care depinde administrativ acest sat, spune că „după ce se va finaliza reabilitarea drumului turistic ce leagă localităţile riverane Lacului Razelm, potenţialul turistic al satului Sălcioara va putea fi valorificat, pentru că au apărut solicitări pentru a fi amplasate baze turistice în această localitate”.


Resurse online

Despre e-Vacanţă

Despre proiectul câştigător

Voturi: 2

Cuvinte cheie: e-VacanţăSălcioaraJurilovcaGrinduBobâlnaelevitehnologia informaţiilor şi a comunicaţiilor

Adaugă comentariul tău

Ocupatie

Dată: 13.09.2009 Autor: costin.zdrangea
Asta da ocupatie de vacanta. Remarcabila idee de a scoate vietile copiilor din monotonie

Internauti

Dată: 12.09.2009 Autor: georgeta.vamos
Internauti peste noapte este o metafora superba care ar trebui folosita pentru copiii din toata tara pentru ca ei sunt viitorul nostru.

Micutul catun

Dată: 04.09.2009 Autor: dan.husi
Micutul catun trebuie sa ramana micutul catun dar cu forta de munca specializata adaptata cerintelor viitorului. Calculatoarele si Internetul trebuie sa fie obisnuite si in varful muntelui.

Nu va suparati

Dată: 03.09.2009 Autor: marin.pascu
Nu va suparati copii, la anul veti lua mai mult, mai exersati. Voi sunteti viitorul acestei localitati care poate deveni una dintre cele mai bogate din Romania pentru ca are tot ce-i trebuie: apa, soare, peste, vegetatie si miere de albine care este un adevarat elixir al tineretii.

Ţăndărei11

Ţăndărei este un oraş din judeţul Ialomiţa, Muntenia, România. În anul 1968, prin Legea nr. 2 din 16.02.1968, emisă de Marea Adunare Naţională, localitatea Ţăndărei a fost declarată oraş, format prin contopirea a trei sate: Ţăndărei, Ţăndărei Gară şi Strachina.citeşte tot textul

poza